Ceny produktów rolnych w lutym 2019 roku | Publikacje | GUS - Portal Informacyjny

Ceny produktów rolnych w lutym 2019 roku

Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w lutym 2019 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 0,1%), jak i w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego (o 2,8%).

Ceny skupu i ceny uzyskiwane przez rolników na targowiskach.

W lutym 2019 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły ceny skupu większości produktów rolnych, z wyjątkiem żywca wołowego i mleka oraz kukurydzy. W skali roku ceny skupu większości produktów rolnych były wyższe. Wyjątek stanowiły ceny żywca wieprzowego i wołowego.

 

WYSZCZEGÓLNIENIE

2018

2019

I-VI

VII-XIIa

I

II

w złotych

II 2018=100

I 2019=100

Ziarno zbóż

(bez siewnego) – za 1 dt

 

 

 

 

 

 

Pszenica

66,82

76,96

83,26

83,80

126,6

100,6

Żyto

54,38

64,03

72,44

72,86

126,9

100,6

Jęczmień

66,28

68,52

81,77

83,16

123,5

101,7

Pszenżyto

62,21

69,15

77,33

77,90

126,9

100,7

Owies

52,37

56,58

71,83

73,71

141,0

102,6

Kukurydza

62,29

62,34

74,55

73,18

121,0

98,2

Ziemniaki – za 1 dt

56,94

36,19

72,74

78,14

147,8

107,4

Żywiec rzeźny – za 1 kg

 

 

 

 

 

 

Bydło (bez cieląt)

6,65

6,49

6,60

6,39

98,8

96,9

w tym młode bydło

6,81

6,73

6,77

6,49

98,0

95,8

Trzoda chlewna

4,46

4,48

4,06

4,16

93,9

102,5

Drób

3,63

3,90

3,67

3,75

103,7

102,3

Mleko – za 1 hl

133,48

134,76

140,77

138,13

102,1

98,1

Tagi