Ceny produktów rolnych w marcu 2019 roku | Publikacje | GUS - Portal Informacyjny

Ceny produktów rolnych w marcu 2019 roku

Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w marcu 2019 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 2,1%), jak i w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego (o 4,4%).

W marcu 2019 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły ceny skupu produktów zwierzęcych, ziemniaków i kukurydzy, natomiast spadły ceny pozostałych zbóż i mleka. W skali roku ceny skupu większości produktów rolnych były wyższe, z wyjątkiem cen żywca wieprzowego.

Tablica 1. Ceny skupu (bez VAT)

WYSZCZEGÓLNIENIE

2018

2019

I-VI

VII-XII

II

III

w złotych

III 2018=100

II 2019=100

Ziarno zbóż

(bez siewnego) – za 1 dt

 

 

 

 

 

 

  Pszenica

66,82

76,70

83,80

82,89

124,0

98,9

  Żyto

54,38

63,21

72,86

69,75

121,8

95,7

  Jęczmień

66,28

68,59

83,16

77,33

115,3

93,0

  Pszenżyto

62,21

68,55

77,90

71,66

115,8

92,0

  Owies

52,37

60,64

73,71

73,09

140,9

99,2

  Kukurydza

62,29

61,82

73,18

73,67

119,2

100,7

Ziemniaki – za 1 dt

56,94

37,88

78,14

86,68

142,3

110,9

Żywiec rzeźny – za 1 kg

 

 

 

 

 

 

  Bydło (bez cieląt)

6,65

6,51

6,39

6,53

102,9

102,1

  w tym młode bydło

6,81

6,73

6,49

6,60

101,8

101,7

  Trzoda chlewna

4,46

4,49

4,16

4,47

96,7

107,5

  Drób

3,63

3,90

3,75

3,88

107,5

103,5

Mleko – za 1 hl

133,48

135,77

138,13

137,82

102,7

99,8

 

Tagi