Udział obszaru kultury w gospodarce narodowej w 2018 r. wyniósł 2,8%, na co w największym stopniu składała się działalność podmiotów w dziedzinie Reklama. Znaczny udział miały też Sztuki audiowizualne i multimedia oraz Książki i prasa. Tak jak w 2017 r. te trzy dziedziny dominowały w większości transakcji składających się na satelitarny rachunek kultury.
Tag: Spożycie
-
-
W 2021 r. dostawy na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4348 tys. ton i były wyższe o 3,7% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Wzrosły zarówno dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 5,4%), jak i dostawy mięsa drobiowego (o 1,3%). -
Analiza niefinansowych rachunków narodowych według sektorów i podsektorów instytucjonalnych oraz według sekcji Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007). Obejmuje szczegółowe rachunki narodowe za lata 2017-2020, opracowane zgodnie z zasadami Europejskiego Systemu Rachunków Narodowych i Regionalnych w Unii Europejskiej (ESA 2010), wprowadzonego Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 549/2013 z dnia 21 maja 2013 r. Prezentowane tablice zawierają dane dotyczące m.in.
-
Udział obszaru kultury w gospodarce narodowej wyniósł niemal 3%, na co w największym stopniu składała się działalność podmiotów w dziedzinie Reklama, a w dalszej kolejności Sztuki audiowizualne i multimedia oraz Książki i prasa. To te dziedziny dominowały w większości transakcji składających się na satelitarny rachunek kultury w 2017 r.
-
W 2020 r. dostawy1 na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4194 tys. ton i były wyższe o 3,7% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Wzrosły zarówno dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 5,1%), jak i dostawy mięsa drobiowego (o 2,0%).
-
Analiza niefinansowych rachunków narodowych według sektorów i podsektorów instytucjonalnych oraz według sekcji Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007). Obejmuje szczegółowe rachunki narodowe za lata 2016-2019, opracowane zgodnie z zasadami Europejskiego Systemu Rachunków Narodowych i Regionalnych w Unii Europejskiej (ESA 2010), wprowadzonego Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 549/2013 z dnia 21 maja 2013 r.
-
W 2019 r. dostawy na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4 043 tys. ton i były niższe o 3,9% w porównaniu z rokiem poprzednim. Spadły dostawy zarówno mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 2,9%), jak i mięsa drobiowego (o 5,1%).
-
Niniejsza publikacja jest opracowaniem polskich rachunków narodowych wg sektorów instytucjonalnych. Obejmuje szczegółowe rachunki narodowe za lata 2015–2018.
Dane z rachunków narodowych zostały zestawione zgodnie z zasadami Europejskiego Systemu Rachunków Na-rodowych i Regionalnych w Unii Europejskiej (ESA 2010), wprowadzonego Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 549/2013 z dnia 21 maja 2013 r.
-
W 2018 r. dostawy na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) utrzymały się na poziomie zbliżonym do roku porzedniego i wyniosły 4 167 tys. ton.
-
Niniejsza publikacja jest kolejnym opracowaniem polskich rachunków narodowych według sektorów i podsektorów instytucjonalnych. Obejmuje szczegółowe rachunki narodowe za lata 2014–2017.
Dane z rachunków narodowych zostały zestawione zgodnie z zasadami Europejskiego Systemu Rachunków Narodowych i Regionalnych w Unii Europejskiej (ESA 2010), wprowadzonego Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 549/2013 z dnia 21 maja 2013 r.